آلیاژ CK70 که از ترکیب عناصری مانند کروم, وانادیوم, سیلیسیم و مولبیدن تشکیل شده است دارای استحکام کششی فوق العاده ای است و به شکل گسترده برای ساخت فنرهای فولادی مورد استفاده قرار می گیرد.
آلیاژ CK70 با وجود داشتن چنین عناصری در ترکیب خود از ویژگی هایی مانند الاستیسیته, مقاومت در برابر پوسیدگی و خوردگی و استحکام و سختی بالا برخوردار است. اغلب برای ساخت فنرها از فولادی استفاده می شود که کیفیت و دوام بالایی داشته باشد. به همین دلیل هم آلیاژ CK70 در ساخت فنر کاربرد زیادی دارد.
این آلیاژ که از ترکیب عناصری مانند کروم, وانادیوم, سیلیسیم و مولبیدن تشکیل شده است دارای استحکام کششی فوق العاده ای است و به شکل گسترده برای ساخت فنرهای فولادی مورد استفاده قرار می گیرد. آلیاژ CK70 با وجود داشتن چنین عناصری در ترکیب خود از ویژگی هایی مانند الاستیسیته, مقاومت در برابر پوسیدگی و خوردگی و استحکام و سختی بالا برخوردار است. اغلب برای ساخت فنرها از فولادی استفاده می شود که کیفیت و دوام بالایی داشته باشد.
به همین دلیل هم آلیاژ CK70 در ساخت فنر کاربرد زیادی دارد. از این نوع فولاد فنری برای ساخت قطعات خودرو مانند سیستم تعلیق, چاقو, اره های مدور و سایر ابزارهای سخت استفاده می شود. این نوع آلیاژ دارای استحکام تسلیم فوق العاده ای است و در صورت خمش یا پیچش ترک برنمی دارد. در ادامه مشخصات آلیاژ CK70 و کاربردهای آن را بررسی خواهیم کرد.
مقاومت و سایر خواص فولادهای فنری بستگی به عناصری دارد که در ترکیب آنها به کار رفته است. در زیر می توانید خواصی که عناصر به کار رفته در ترکیب این آلیاژ به آن اضافه می کنند را مشاهده کنید :
این عنصر موجب ایجاد خاصیت الاستیسیته در محصولات ساخته شده با آلیاژ CK70 می شود. خاصیت الاستیسیته موجب ایجاد قابلیت شکل پذیری مناسب محصولات فولادی و افزایش استحکام کششی آنها می شود.
وجود این عنصر در ترکیب فولادهای فنری باعث بالا رفتن مقاومت آنها در برابر محیط های اسیدی و مواد خورنده می شود.
این عنصر نیز موجب بالا رفتن استحکام و سختی فولاد می شود.
فولاد فنر CK از انواع فولادهای قابل عملیات حرارتی می باشند که انوع مختلفی دارند که از جمله ی آن ها می توان به CK35 ، CK45، CK60، CK75 ،CK70 اشاره کرد که دارای ویژگی و ساختار متفاوتی نسبت به یکدیگر می باشند. این فولادها در صنعت بسیار پرکاربرد و پرمصرف می باشند.
فولادهای فنر CK70 و CK60 از جمله ی فولادهای فنر بسیار پرکاربرد در صنعت می باشند که در ساخت و تولید تسمه های فنر از آن ها استفاده می شود.
مقدار و درصدهای عناصر به کار رفته در این آلیاژها با یکدیگر متفاوت می باشد ولی تا حدودی مقدار این درصدها در فولادهای فنر CK60 و CK70 به یکدیگر نزدیک می باشد.
از فولاد فنر CK75 در موارد بسیار زیادی استفاده می شود و دامنه ی کاربرد بسیار زیادی دارد که از جمله ی آن می توان به استفاده در مهندسی مکانیک، قطعات موتورها-پیچ ها، شفت ها، محور ها، بازوی اکسل ها، قطعات فرران، قطعات دنده ها کردن پین، میل لنگ ها اجزای فرران، چرخ دنده ها، پیسوله ها، رینگ ها، متصل ها، میل لنگ، مهره ها، چرخ های محرک، میل محور اشاره کرد.
بنابراین این فولاد فنر در صنایع خودرو، نفت گاز و پتروشیمی، جنگ افزار سازی، معدن، غذایی و دارویی، تجهیزات آزمایشگاه، ساختمان، کشاورزی و غیره دامنه ی کاربرد بسیار گسترده ای دارد.
فولادهای سری CK ، فولاد CK10 فولاد CK10 حداقل استحکام کششی فولاد CK10 ، Mpa 320 است . فولاد CK10 از قابلیت سخت شدن خوبی برخوردار است ، با خنک شدن در برابر هوا می تواند سخت شود و نیازی به نگرانی در مورد ترک خوردگی آن نیست. فولاد CK10 ورق فولادی با کربن بالا است. حداقل مقدار کربن در فولاد CK10 ۷٪ است .
CK 10 یک فولاد کربن ساده با محتوای کربن ۰٫۱در صد است . این یک فولاد با استحکام در شرایط آبکاری (سخت کاری) نسبتاً کم است اما می تواند برای افزایش استحکام متعادل سازی شود .
از فولادهای کم کربن مانند CK 10 برای کاربردهایی مانند اتصالات بست و پیچ ها استفاده میشوند . این فولاد به طور کلی در حالت آنیل شده یا شرایط سخت شده مورد استفاده قرار میگیرد .
تغییر پذیری فولاد CK 10 ، به خصوص در شرایط سرد کاری ، کاملاً مناسب است . بر اساس استاندارد فولاد کربن AISI1112 ، که به عنوان مرجع صد در صد قابل پردازش (راحتی در پردازش و ماشین کاری) در نظر گرفته شده ، فولاد CK 10 با ۵۵ در صد امکان ماشین کاری رتبه بندی خوبی را دارا است .
CK 10 یک فولاد کربن ساده و معمولی است و مقاومت در برابر خوردگی پایینی دارد . اصلا ضد زنگ نبوده و در مجاورت عوامل اکسید کننده زنگ خواهد زد . مگر اینکه سطح آن پوشانده گردد . فولاد CK 10 را می توان با تمام روش های استاندارد جوشکاری جوش داد .
فولادهای سری CK ورق های فولادی Ck15 برابر با شماره استاندارد آلمان با کد فولادی ۱٫۱۱۴۱ هستند. ورق فولادی Ck15 بیس فولاد های ضد سایش بوده و قابلیت آبکاری بسیار محدودی دارد این فولاد جهت ساخت بسیاری از قطعات صنعتی کاربرد داشته و در صنایع خودرو سازی بسیار پر مصرف می باشد .
در مقاله فولاد ck 45 به طور کامل در مورد این فولاد گفته شده است ، فولاد ck45 فولادی غیر آلیاژی با کربن متوسط است ( در حدود ۰٫۴۵در صد کربن) که به دلیل قیمت ارزان و مقرون به صرفه بودن در ساخت محور پمپ کاربرد زیادی دارد .
این نوع فولاد به دلیل کمبود میزان کروم دچار خوردگی و زنگ زدگی میشود. فولاد ck45 جزو فولادهای قابل عملیات حرارتی میباشد که موارد مصرف آن کار سرد، یکنواخت سازی، آب دهی یا برگشت دهی می باشد و در ساخت ابزارهای کشاورزی ، محور ماشین ، میل های رابط، پیج ها، میلنگ، کوپلینگ ها ،ابزار دستی، چرخ دنده، شفت ، انبردست ، پیچ چرخ ها و واشر کف گرد کاربرد دارد .
این فولاد به روش القایی یا به وسیله شعله سخت کاری شود و در قطعاتی استفاده شود که در معرض تنشهای متوسط هستند .
فولاد CK60 که آن را به نام ۱٫۱۲۲۱ نیز می شناسند در دسته بندی فولاد های آلیاژی تولید شده به روش نورد گرم قرار می گیرد . در آلیاژهای خود عناصر مختلفی دارد که این عناصر باعث بوجود آمدن خواص مختلفی در این نوع فولاد شده اند .
عناصر شیمیایی مورد استفاده در این نوع فولاد عبارتند از: “۰٫۷۵ درصد منگنز، ۰٫۳۵ درصد سیلیسیوم و ۰٫۶۱ درصد کربن” . داشتن این عناصر باعث شده است که این نوع فولاد دارای سختی پذیری و استحکام بیشتری نسبت به نمونه های قبلی خود مانند CK 45 داشته باشد . و در مواردی که نیاز به تحمل فشار و ضربه زیادی است از این نوع فولاد استفاده شود.
دمای آهنگری یا فورجینگ این نوع فولاد بین ۸۵۰ تا ۱۰۵۰ درجه سانتی گراد است . دمای آنیلینگ آن بین ۶۵۰ تا ۷۰۰ درجه سانتی گراد می باشد.
فولاد CK75 که در استاندارد DIN آلمان آن را فولاد ۱۲۴۸ و در صنعنت به فولاد ۱۰۷۸ معروف است . در دسته بندی فولاد های آلیاژی فنری قرار میگیرد .
برای آلیاژکاری این نوع فولاد از عناصر و ترکیبات شیمیایی مختلفی استفاده شده است که عبارتند از:
کمتر از ۰٫۴ درصد نیکل، “کمتر از ۰٫۱ درصد مولیبدن، ۰٫۰۲ درصد گوگرد، ۰٫۰۴ درصد منگنز، بین ۰٫۶ تا ۰٫۹ درصد منگنز، ۰٫۳ درصد سیلیسیوم، ۰٫۴ درصد کروم و ۰٫۸ درصد کربن” .
برای انجام عملیات تنش زدایی بر روی فولاد فنر CK75 باید این نکته را در نظر داشته باشید که آن را حدود مدت زمان ۲ ساعت در درمای ۶۰۰ تا ۶۵۰ درجه سانتی گراد قرار دهید سپس با استفاده از کوره های اتمسفر، دمای آن را کنترل کنید و کم کم آن را به ۴۵۰ درجه سانتیگراد برسانید و بعد از این مرحله قطعه فولادی مورد نظر خود را درون هوای آزاد قرار دهید . از ویژگی های اصلی این نوع فولاد می توان قابلیت الاستیسیته بالا، استحکام بالا و سختی پذیری متوسط را نام برد .
دیدگاهتان را بنویسید