فلنج ساکت جوشی (Socket Weld Flange) که به فلنج ساکت ولد نیز شناخته می شوند جزو یکی از دسته بندی های فلنج ها بر اساس قسمت End آن ها است. حتماً برای شما هم سؤال پیش آمده که قسمت End فلنج چیست؟
برای این که بتوانیم جواب این سؤال را بدهیم، لازم است بدانید که فلنج ها از یک طرف به لوله و از طرف دیگر به سایر تجهیزات و اتصالات مانند شیرآلات و … متصل می شوند. به آن سمت از فلنج ها که به لوله متصل می شوند، End می گوییم و به آن سمت از فلنج که به تجهیزات متصل می شود، Face گفته می شود. درنتیجه می توان فهمید که فلنج ساکت ولد از سمتی که به لوله متصل می شود یا همان قسمت End با سایر فلنج ها متفاوت است و بر اساس همین قسمت نیز دسته بندی شده است.
ممکن است بخواهید بدانید که فلنج ساکت جوشی چرا به این نام معروف شده است؟ از آنجایی که اتصال فلنج ساکت ولد به لوله به صورت سوکتی است این فلنج به نام فلنج ساکت ولد یا فلنج ساکت جوشی معروف شده است.
فلنج ساکت ولد در داخل بدنه خود دارای یک سوکت است. داشتن سوکت به این معنا است که در داخل فلنج ساکت جوشی، یک برآمدگی وجود دارد که باعث می شود تا از حرکت لوله به سمت جلو جلوگیری کند؛ به عبارت دیگر فلنج ساکت جوشی دارای یک محفظه است که لوله می تواند در درون آن قرار بگیرد.
وجود محفظه یا همان سوکت موجب می شود تا مرکز فلنج و مرکز لوله باهم در یک راستا باشند. این هم راستا بودن باعث می شود تا سیال بتواند به راحتی در محل اتصال لوله و فلنج حرکت کند.
فلنج های ساکت جوشی کاربرد کمتری نسبت به سایر فلنج ها دارند. این فلنج ها دارای آب بندی بهتری نسبت به فلنج اسلیپون هستند. همچنین این فلنج ها اغلب در سایزهای پایین (قطر حداکثر 2 اینچ) استفاده می شوند.
به منظور اتصال فلنج های ساکت ولد با لوله ها نیاز به جوشکاری است. زمانی که لوله در داخل فلنج قرار گرفت، از بیرون تنها یک بار جوشکاری فیلت (Fillet Weld) انجام می شود. یکی از نکاتی که در هنگام جوشکاری فیلت (Fillet Weld) باید بدانیم و باید حتماً رعایت کنیم، ایجاد یک فاصله مشخص بین لوله و قسمت برآمدگی داخل فلنج ساکت جوشی است. در ادامه به بررسی مزیت ها و معایب اتصال ساکت ولد و قیمت فلنج ساکت ولد یا همان فلنج ساکت جوشی پرداخته می شود.
درباره فلنج استیل ساکت بیشتر بدانید!
فلنج استیل ساکت یک گونه از انواع فلنج است که در سیستم لوله کشی مورد استفاده است. این نوع فلنج برای اتصال دو بخش از سیستم لوله کشی مورد بهره برداری قرار می گیرد. این گونه اتصالات ساکت دارای یک فرور رفتگی داخلی نیز هستند و به این وسیله جریان بهتری را به اتصالات و فلنج بعدی منتقل می سازد. میزان کمتر وجود کربن در این اتصالات باعث کم شدن بارندگی مضر کاربید بر اثر جوشکاری شده و از مقاومت در برابر خوردگی اطمینان حاصل می سازد.
این گونه فلنج از مقاومت و توانایی مناسبی برخوردار بوده و می تواند مصرف کننده را راضی نماید. فلنج ساکت اول برای استفاده در لوله کشی فشار بالا در اندازه کوچک تولید شد و رفته رفته با توسعه علم و صنعت این گونه فلنج هم کاربرد های بیشتری پیدا کرده و تولیدات آن با جدیت دنبال می شود و نهایتا به باراز مصرف می رود.
مزایا و معایب فلنج ساکت جوشی
به طور کلی باید بدانید که اتصال ساکت ولد یکی از روش های اتصال لوله و سایر اتصالات است و فلنج ساکت ولد نیز از همین روش اتصال بهره برده اند. زمانی که برای ما، جلوگیری از نشتی یا استحکام سازه اهمیت داشته باشد از اتصال ساکت ولد استفاده می کنیم (فلنج ساکت جوشی نیز دارای استحکام بالایی است). این روش اتصال نسبت به اتصال جوشی، مقاومت خستگی کمتری را دارد.
اتصال های ساکت طبق استاندارد ASTM ساخته و تولید می شوند. در استاندارد ASTM تمام موارد مرتبط با جنس و متریال نوشته شده است. طبق استاندارد ANSI ابعاد، فشار کاری، دما و سایر پارامترهای دیگر مشخص می شود.
همانند روش های دیگر اتصال، روش اتصال ساکت دارای مزیت ها و معایب مختص به خودش است.
به طور مختصر مزایا و معایب این روش را شرح می دهیم.
مزایا
- در این روش اتصال نیازی به آماده کردن لوله قبل از جوشکاری نداریم.
- برای در یک راستا قرار دادن لوله و این اتصالات نیازی به خال جوش نداریم زیرا نحوه طراحی آن ها به گونه ای است که لوله ها بعد از قرار گیری در داخل این اتصالات طراز می شوند.
- از آنجایی که لوله ها از بیرون جوش داده می شوند، فلز مذاب به داخل لوله ریخته نمی شود.
- آب بندی بسیار مناسبی دارند.
- هزینه تولید اتصال های ساکت نسبت به اتصالات جوشی کمتر است.
معایب
- به دلیل اینکه لوله ممکن است انبساط پیدا کند، باید طبق استاندارد ASME B31.1 فاصله مشخصی را بین لوله و قسمت برآمدگی رعایت کرد که به آن، فاصله انبساطی می گویند.
- فاصله انبساطی باعث می شود تا مواد جامد در این فاصله انباشته شوند یا مواد خورنده به طور مستقیم با فلنج در تماس باشند و فلنج عمر مفید کمتری داشته باشد.
- این مزایا و معایب تماماً برای فلنج ساکت جوشی نیز صادق است. علاوه بر این موارد چند مورد دیگر در مورد مقایسه فلنج های ساکت جوشی و اسلیپون وجود دارد که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.
از موارد قابل توجه بین دو فلنج اسلیپون و فلنج ساکت جوشی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
فلنج های اسلیپون مقاومت خستگی بیشتری دارند.
هر دو فلنج دارای مقاومت ایستایی یکسانی هستند.
هزینه جوشکاری فلنج های ساکت ولد نسبت به فلنج های اسلیپون گران تر است.
فلنج های ساکت جوشی را برخلاف فلنج های اسلیپون نمی توان با تست های رادیوگرافی ارزیابی کرد.
قیمت فلنج ساکت ولد با توجه به نوسان هایی که در بازار است متغیر است و بهتر است قبل از خرید فلنج ساکت جوشی با کارشناسان شرکت کاراپرنیان شرق تماس حاصل فرمایید.
از طرف دیگر باید بدانید که قیمت فلنج اسلیپون از قیمت فلنج ساکت جوشی ارزان تر است اما جوشکاری بیشتری که دارد باعث می شود تا قیمت نهایی فلنج ساکت ولد ارزان تر شود.
انواع اتصالات ساکت ولد:
مانند اتصالات جوشی،اتصالات ساکت ولد بر مبنای متریال در انواع استنلس استیل،کربن استیل و فولاد آلیاژی تقسیم بندی می شوند و در انواع زانویی سه ساکت ولد،سه راهی،تبدیل،کوپلینگ و فلنج ساکت ولد و غیره تولید و به بازار عرضه می شود.
ساکولت(SOCKOLET):
ساکولت گونه ای از اتصالات ساکت ولد است که عملکرد آن دقیقا مشابه ولدولت و تردولت می باشد.به منظور اتصال یک لوله با قطر کم به بدنه لوله ای با قطر بزرگتر از ساکولت استفاده می شود.
در واقع بدنه لوله بزرگتر به اندازه قسمت زین اسبی ساکولت برش خورده و ساکولت به لوله بزرگتر جوش داده می شود و لوله با قطر کوچکتر داخل قسمت سوکتی ساکولت رفته و دور تا دور محل تلاقی لوله و ساکولت جوشکاری می شود.
در واقع تمایز ساکولت همین قسمت سوکت مانند می باشد که باعث می شود جوش قوی تری حاصل شود.همانند اتصالات ساکت ولد،ساکولت نیز در فشارهای 3000-6000-9000 تولید می شود.
سه راهی ساکت ولد(Socket Weld Tee):
سه راهی ساکت ولد در دو نوع سه راهی مساوی و سه راهی تبدیلی تولید میشود.زاویه قسمت انشعاب نسبت به تنه اصلی دارای زاویه 90 درجه است.
قطر قسمت انشعاب در سه راهی مساوی برابر با قطر تنه اصلی و قطر قسمت انشعاب سه راهی تبدیلی کمتر از قطر تنه اصلی می باشد و به منظور انشعاب گیری تحت زاویه 90 درجه هنگام تغییر سایز لوله مورد استفاده قرار می گیرد.
بوشن ساکت ولد:
بوشن ساکت ولد در سه نوع تمام بوشن،نیم بوشن،بوشن تبدیلی تولید میگردد.
1-تمام بوشن ساکت ولد Full-coupling:
تمام بوشن ساکت ولد از دو طرف به لوله یا نیپل متصل می شود و در واقع به منظور ادامه دادن به خطوط لوله و انشعابات مورد استفاده قرار میگیرد.
2-نیم بوشن ساکت ولد Half-coupling :
نیم بوشن ساکت ولد به منظور ادامه دادن به خطوط لوله و انشعابات مورد استفاده قرار میگیرد.
3-بوشن تبدیلی Reducing coupling:
بوشن تبدیلی ساکت ولد کمک می کند دو لوله با قطرهای خارجی مختلف به یکدیگر متصل شوند.در واقع در ادامه روند لوله کشی و تغییرسایز لوله مورد استفاده قرار می گیرد.
بوشن مساوی ساکت ولد
بوشن مساوی ساکت ولد
مهره ماسوره ساکت ولد (Socket Weld Union ):
این نوع اتصال شامل سه تکه می باشد که به وسیله پیچ مرکزی به یکدیگر متصل می شوند.این مدل اتصال دارای دو بخش با رزوه داخلی و یک بخش مرکزی با رزوه خارجی می باشد.
قبل از اینکه دو انتهای اتصال به یکدیگر جوش شوند بایستی سه تکه به یکدیگر متصل شوند.این عمل مانع تابیدگی اتصال و تنش پسماند پس از جوشکاری میگردد.
مهره ماسوره ساکت ولد
مهره ماسوره ساکت ولد
کپ ساکت ولد(SW Cap):
کپ ساکت ولد به منظور مهر وموم کردن انتهای سیستم های لوله کشی مورد استفاده قرار میگیرد.
چهارراهی ساکت ولد(SW Cross):
چهارراهی ساکت ولد نیز به منظور انشعاب گیری تحت زاویه 90 درجه از دو جهت می باشد.
فلنج ساکت ولد(Socket Weld Flange):
فلنج ساکت ولد که به اختصار (Sw Flange) نامگذاری می شود به منظور استفاده در لوله های با قطر کم و فشار کاری پایین مورد استفاده قرار میگیرد.فلنج ساکت ولد دارای یک فرو رفتگی در قسمت داخلی خود به منظور جایگیری مناسب لوله در داخل خود می باشد.
فلنج ساکت ولد در انواع فلنج برآمده (RF (Raised Face و فلنج تخت (FF (Flatt Face یا فلنج شیار زبانه ای (RTJ Face (Ring Tenon Joint تولید می شود.همچنین فلنج ساکت ولد در کلاسPN16-150-300-600…2500 تولید می شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر به وبسایت گروه صنعتی فانو مراجعه نمایید.